Niksi-Pirkka sticker

Mistä löytyvät Suomen parhaat perinneruoat? 

Tutustu kesän kotimaanreissulla paikallisten omiin perinneherkkuihin eri puolilla Suomea.

”Länsirannikolla on varhaisperunan koti”

JUHO SIMULA, MAANVILJELIJÄ, LAITILA

”NOSTAMME LAITILASSA kesän ensimmäiset varhaisperunat yleensä toukokuun lopussa, ja maistelemme niitä isäni syntymäpäivänä. Myyntiin saamme varhaisperunoita tavallisesti kesäkuun ensimmäisillä viikoilla. Sukutilamme Laitilassa on toiminut jo 1540-luvulta saakka, ja olen kuudestoista tilaa pyörittävä sukupolvi. Myös isäni on yhä mukana. Perunapeltoja meillä on 320 hehtaaria, ja varhaisperunoissa päälajikkeemme ovat Timo ja Annabelle. Lisäksi tuotamme kananmunia ja rehuviljaa, ja yhteystyökumppanimme kanssa viljelemme kelta- ja punasipulia.

PI6-8 24 perunanviljelija simula

Varsinais-Suomi on varhaisperunoiden koti: 70 prosenttia kotimaisista varhaisperunoista viljellään Laitilan ja Uudenkaupungin välillä. Varhaisperunaa tulee myös saaristosta, Rymättylästä ja Houtskäristä, joissa istutetaan ja nostetaan kesän ensimmäiset kotimaiset varhaisperunat. Ja onhan perunapeltoja ympäri Suomea.

SUOMESSA ARVOSTETAAN kotimaista perunaa, ja onhan se myös ilmastoystävällisempää kuin riisi. Varhaisperunaa odotetaan kovasti kesäpöytiin. On mukavaa, että saamme palautetta perunoistamme myös suoraan ruokakaupan asiakkailta.

Varhaisperuna on tuoretuote, joka on parasta keitettynä – ja heti sen jälkeen, kun se on nostettu pellosta. Tuoretta varhaisperunaa tullaankin hakemaan myös suoraan täältä tilalta.”


”Ahvenkeittopäivä mummolassa oli pieni tapahtuma”

TIMO SAARI, HELSINKI JA KUHMOINEN

timo

”JÄRVI-SUOMESSA PARHAAT raaka-aineet tulevat metsistä ja järvistä. Kun olin lapsi, mummoni valmisti usein ahvenkeittoa kokonaisista pikkukaloista. Keittopäivä oli aina pieni tapahtuma, kun kalat piti ruotia siinä syödessä. Pappa osasi ruotia kalat syödessään niin, että ruodot vain putoilivat suupielistä.

Vietin mummolassa Kuhmoisissa kaikki lapsuuteni kesät. Opin jo silloin kalastamaan. Ahvenen lisäksi söimme usein haukipullia. Metsästä keräsimme kantarelleja ja rouskuja.

Parasta herkkua oli jo silloin ternimaidosta tehty uunijuusto. Kylältä saa yhä toisinaan paikallisen maitotilan ternimaitoa, ja kaupasta löytyy aina tuoretta lähikalaa.

OSTIN MUMMONI talon hänen kuoltuaan, ja vietämme siellä paljon aikaa puolisoni kanssa. Kuhmoisissa on parituhatta asukasta ja kesäisin kolminkertaisesti mökkiläisiä.

Rakastan yhä kalastamista. Nykyään syön ahvenet ja muut kalat mieluiten itse savustettuina.”


”Piirakat ovat ikisuosikkeja”

TIINA KARINKANTA, KAUPPIAS, JOENSUU

”ITÄ-SUOMESSA RAKASTETAAN piirakoita. Paistopisteellämme paistetaan piirakoita aamukuudesta iltakuuteen kahdessa vuorossa. Yli puolet paistopisteen myynnistä on erilaisia piirakoita, kuten riisi-, peruna- ja ohrapiirakoita. Osa tulee meille paikallisilta tuottajilta ja osa valtakunnallisilta toimijoilta keskusvarastojen kautta.

Piirakoita on myynnissä niin paljon, etteivät ne mahdu paistovitriiniin, vaan ne myydään omissa laatikoissaan. Yhden kuukauden aikana erilaisia piirakoita voi mennä jopa yli 20 000 kappaletta.

PI6-8 24 tiina k

KESÄISIN MEILLÄ käy runsaasti eri tapahtumiin saapuvia asiakkaita, sillä kauppamme sijaitsee ydinkeskustassa. Esimerkiksi Ilosaarirockin aikaan meiltä haetaan evääksi lähileipomoiden tuotteita ja tietysti piirakoita. Kesällä valikoimissamme on paikallisten viljelijöiden perunoita ja lähitilojen kananmunia. Myös kala-,lanttu- ja lihakukkoja ostetaan runsaasti, ja niitä tilataan etukäteen tuliaisiksi. Samoin kokonaiset limput ovat suosittuja viemisiä. Leivissä näkyvät selkeästi alueelliset erot: lännessä tykätään makeammasta ja idässä happamammasta leivästä.

Monesti perinneruoat jäävät harvinaisiksi juhlaruoiksi, mutta karjalanpaisti on Pohjois-Karjalassa ihan arkiruokaa – etenkin syksyisin, kun leivinuuneja aletaan lämmittää.”


”Pohjoisen raaka-aineita ei voita mikään”

TERO MÄNTYKANGAS, KEITTIÖPÄÄLLIKKÖ, ROVANIEMI

"KYMMENEN VUOTTA sitten Lapland Hotels -ketjun myydyimpien ruokien listalla olivat lohikeitto, poronkäristys ja leipäjuusto lakkahillolla. Ajat ovat muuttuneet, ja nykyään kalaruoista suosittuja ovat esimerkiksi pohjoisen rautu ja napapiirin kuha sekä pororuoista porotartar ja poroburgerit. Uuden kokeileminen kiinnostaa selvästi, sillä kolmen ja viiden ruokalajin yllätysmenut ovat erityisen kysyttyjä.

PI6-8 24 timo m

Päivän aterioista suosituin on tätä nykyä aamiainen: perheet, ystävät ja työseurueet aloittavat aamunsa meillä, ja paikallisilla aamiaisherkuilla kuten hurmospuurolla, poronmaksalevitteellä, kuusenkerkkäsmoothiella ja puikulaperunapaistoksella on taattu menekki.

Toki matkailijat haluavat yhä myös pohjoisen klassikoita, ja niitäkin tarjoamme. Eihän ulkotulilla revontulien loimussa nautittavaa poronkäristystä ja leipäjuustoa voita oikein mikään."


Koe Suomalaiset ruokaperinneklassikot!

Monet perinneruoat, kuten piirakat, kukot, juustot ja padat, tunnetaan kautta maan. Jokaisella niistä on omat juurensa ja tarinansa.

Kesän kotimaan reissuilla voit näppärästi poiketa paikallisiin pikkukyliin maistamaan alueen tunnettuja ja tuntemattomampiakin perinneherkkuja. Paikallisia lähituottajien antimia löydät kaikista K-ruokakaupoista ympäri Suomen.

kartta kuvat

1. Puikulapottuja ja Matsutakea

Lapin puikula on erityisen jauhoinen peruna, jonka maku kehittyy täyteläiseksi pohjoisen kesän pitkässä päivässä. Matsutakea eli tuoksuvalmuskaa kasvaa Pohjois-Suomen metsissä, ja sientä arvostavat etenkin japanilaiset.

2. Leipäjuustoa ja muttia

Pohjanmaalla leipäjuustoa syödään sekä sellaisenaan että juustopaistissa. Mutti on ohrajauhoista ja vedestä tehtyä ryyniä, jota nautitaan voin kanssa.

3. Kukkoa ja mansikkaa

Savolaisesta kukosta on monia versiota, kuten muikku-, mustikka- ja lanttukukko. Suonenjoen mansikka on saanut EU:n nimisuojan, ja heinäkuussa Suonenjoella vietetään mansikkakarnevaaleja.

4. Varhaisperunaa ja euranrinkilöitä

Varhaisperunapäivää vietetään 15.6., ja uutta perunaa juhlitaan Nauvossa ja Turussa perunafestivaaleilla. Yli 100 vuotta vanha satakuntalainen sokerinen euranrinkilä on päässyt kansallisen elävän perinnön luetteloon saunan ja suomalaisen tangon kanssa.

5. Sahtia ja pippoa

Sahdin eli perinteisen suodattamattoman oluen kotiseutua on Häme. Heinäkuun ensimmäisenä lauantaina Padasjoella järjestetään vuosittaiset Sahtimarkkinat. Ohraleipä pippo ja röpörieska ovat perinteisiä hämäläisiä pitoleipiä.

6. Mustaa makkaraa ja pöperöä

Verestä ja ryyneistä tehtyä mustaa makkaraa nautitaan Pirkanmaalla maidon ja puolukkasurvoksen kanssa. Pöperö eli talkkunaa marjasurvoksessa on pirkanmaalaisten tapa nauttia talkkunaa.

7. Pannukakkuja ja mustaleipää

Ahvenanmaan pannukakun pohjana on manna- tai riisipuuro, ja sitä syödään runsaan kermavaahdon ja hillon kera. Imelletty saaristolaisleipä on tummaa ja makeaa.

8. Lemin särää ja lihapiirakoita

Etelä-Karjalan haudutettu lammaspata Lemin särä on valittu yhdeksi Suomen seitsemästä matkailuihmeestä. Lappeenrantalaiset täytetyt lihapiirakat Vety ja Atomi ovat grillikioskien klassikoita.

9. Rönttösiä ja tervajäätelöä

Imelletty ruis-peruna-puolukkapiirakka Kainuun rönttönen on saanut EU:n nimisuojan. Kainuussa kannattaa maistaa myös tervalla maustettuja ruokia, kuten tervajäätelöä ja -leipää.

TIESITKÖ?

  • K-ryhmän myyntidatan mukaan Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla grillataan eniten vegemakkaroita.
  • Edam-juustoa syödään eniten Ahvenanmaalla, tuorejuustoja Keski-Pohjanmaalla ja savustettuja juustoja Lapissa.
  • Kasvipohjaisia juomia ostetaan eniten Uudellamaalla ja vähiten Keski-Pohjanmaalla.
  • Pienpanimo-oluet ovat erityisen suosittuja Pirkanmaalla ja Uudellamaalla.

Lue lisää:

JULKAISTU   2.6.2024TEKSTI   Mirja AarnioKUVAT   Vastavalo, Suvi Elo, Minna Rantavuo, Kaisa Sirén

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?