Niksi-Pirkka sticker

5 kysymystä ulkomaalauksesta

Kaipaavatko talosi ulkoseinät uutta maalia? Kesä on oivallista aikaa kunnostaa pinnat. Ota vinkit talteen, ja sitten vain tuumasta toimeen!

1. Millainen sää sopii parhaiten ulkomaalaukseen?

Paras maalaussää on pilvipoutainen kesäpäivä toukokuun alusta syyskuun puoliväliin, kun lämpötila on 5–25 astetta. Maalaa mieluiten varjossa. Jos maali kuivuu liian nopeasti, se saattaa tarttua pintaan heikommin, eikä maalipinta kestä yhtä pitkään. Pintaan voi myös jäädä värieroja. Samoista syistä maalaamista kannattaa välttää sateella ja silloin, kun ilmankosteus on kovin korkea.

Muista suojata ikkunat, ikkunapellit ja kukkapenkit maaliroiskeilta. Tarvittaessa rapsuta vanha maali pois, pese maalattavat pinnat ja pohjusta puupuhtaat kohdat pohjusteella ja pohjamaalilla.

2. Onko vanhan maalin poistaminen tarpeellista?

Vanhaa maalia ei ole tarpeen kokonaan hioa pois, vaan yleensä riittää, että hilseilevät ja heikosti kiinni olevat maalipinnat rapsutellaan pois teräsharjalla tai kaavinraudalla. Jos maalikerroksia on kertynyt viisi tai enemmän, vanhojen maalikerrosten poistamista kannattaa harkita.

Maali tarttuu paremmin, kun peset pinnat ensin vedellä ja puhdistusaineella ja tarvittaessa maalinpuhdistus- tai homepesuaineella. Käytä pesemiseen harjaa tai sientä ja vältä painepesuria, jottei vesi pääse tunkeutumaan seinärakenteeseen.

3. Pitääkö uuden maalin olla samaa kuin aiemman?

Varminta on valita sama maalityyppi, joka pinnassa jo on, jotta maali tarttuu. Maalityypin tunnistamiseksi voit irrottaa pienen maalilastun. Öljymaalin kalvo on kova, siinä on pieniä halkeamia, ja se napsahtaa helposti poikki. Akrylaattimaali irtoaa liuskeina ja joustaa taivutettaessa. Keitto- eli punamultamaalin pinta on pölyinen, ja siihen jää herkästi muun muassa sormenjälkiä.

VINKKI! Värimittari tunnistaa seinän nykyisen maalisävyn, jolloin löydät vastaavan uuden maalin. Kysy mittaria K-Raudasta!

4. Mitkä ovat parhaat välineet puupintojen maalaamiseen?

Maalausvälineisiin kannattaa panostaa. Laadukkaat telat ja siveltimet nopeuttavat työtä, ja jatkovarsi helpottaa korkealle maalaamista. Käytä maalarinteippiä, joka kestää auringonvaloa ja irtoaa siististi. Muista myös työturvallisuus ja suojavälineet, kuten suojalasit.

Maalaustelineet helpottavat työtä ja tekevät maalaamisesta turvallisempaa. Urakkaa voi helpottaa kutsumalla kaverin apuun tai jakamalla työn useammalle kesälle, jos kyseessä on huoltomaalaus ja jos huoltomaalattavat pinnat ovat hyväkuntoisia.

5. Miten tiilipinnat maalataan?

Puhdista tiiliseinät ja -aidat huolellisesti juuriharjalla ja puisella kaapimella sekä pesuaine-vesiseoksella, tarvittaessa myös julkisivu- ja homepesuaineella. Käytä suojalaseja ja -hanskoja sekä hengityssuojainta.

Pohjusta kuivuneet pinnat tiilipinnoille sopivalla pohjusteella. Maalaa tiiliverhous hengittävällä tiilitalomaalilla kahdesti. Levitä maali pensselillä, telalla tai korkeapaineruiskulla.

Muista myös terassi

Terassi on hyvä öljytä kahden vuoden välein tai tarvittaessa useammin. Öljy suojaa puuta auringolta, kosteudelta ja lialta. Ajoita terassin käsittely lämpimään ja kuivaan säähän, kun lämpötila on yli 5 astetta. Pese terassi hyvin ennen öljyämistä. Myös terassin huollossa kunnon työvälineet tekevät hommasta sujuvaa.

PRO-VINKIT ANTOI

Timo Vanninen, tuotepäällikkö K-Raudasta.

Lue lisää:

JULKAISTU   1.4.2025TEKSTI   Pirkan toimitusKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?